Wat is een Prikkelbare Darm Syndroom? Wij leggen het uit | DISOLUT

Wat is een prikkelbare darm syndroom?


Prikkelbare darm syndroom is de verzamelnaam van buik- en darmklachten die op verschillende manieren tot uiting komen. Prikkelbare darm syndroom wordt afgekort ook wel PDS genoemd, maar ook een spastische darm kunt u onder dit syndroom verstaan.

U heeft buik- en darmklachten, maar kunt uw vinger er niet helemaal opleggen. Het ene moment zijn de klachten erger dan het andere moment. Tijd om naar de huisarts te gaan om advies en een diagnose in te winnen. Deze krijgt u en uw diagnose is prikkelbare darm syndroom (PDS). Uw doktersbezoek kan echter overweldigend zijn, u krijgt veel informatie te horen en eenmaal buiten heeft u nog steeds een vraag. “Wat is prikkelbare darm syndroom?” Dat is logisch en gelukkig bestaat het platform thuisarts.nl dat speciaal door huisartsen in het leven is geroepen om u alle informatie over klachten en medicijnen te geven. Daarnaast kunt u altijd weer contact opnemen met uw arts als er nog enige onduidelijk bij u zit met betrekking tot uw syndroom. DISOLUT kan zich voorstellen dat u nog met vragen zit wat u moet doen bij prikkelbare darm syndroom. Wat uw wel en wat u niet mag eten en of u andere voedingssupplementen erbij moet gaan gebruiken.

Bekijk producten Neem contact op


Wat te doen bij prikkelbare darm syndroom

Uw huisarts of diëtist kan u precies vertellen wat te doen bij prikkelbare darm syndroom. Hij of zij al u advies geven over uw voeding, over de mate waarin u beweegt en wat u moet doen en laten om uw klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Uw art kan u ook prikkelbare darm syndroom medicatie <intern linken> voorschrijven. Mensen met het prikkelbare darm syndroom worden vaak doorverwezen naar een diëtist. Dat heeft veelal te maken met een bepaalde voedingsintolerantie die gekoppeld is aan het syndroom. Buik- en darmklachten en de daarbij horende syndromen komen vaak voort uit een intolerantie voor FODMAP-producten. FODMAP is een verzamelnaam voor bepaalde koolhydraten waarvoor een intolerantie bestaat. Door uw klachten uitgebreid te laten onderzoek bij de huisarts of diëtist kunt u precies ontdekken waar u intolerant voor bent en wat te doen om uw klachten te verminderen. Zo kunt u in samenwerking met de diëtist bepaalde voedingsproducten uit uw voeding halen.

Wat te eten bij prikkelbare darm syndroom

Buik- en darmklachten hebben is intens vervelend. U kunt u er erg naar bij voelen en veel mensen met PDS neigen dan naar het volledig weghalen van bepaalde voeding uit het dieet. Dit gebeurt soms zo rigoureus dat er andere belangrijke voedingstekorten opgebouwd worden met daaraan weer nieuwe klachten gekoppeld. Uw buikklachten kunnen verminderen, maar maken misschien wel plaats voor andere klachten in uw lichaam. Gezondheid hebben en gezond zijn is het allerbelangrijkste. Een goede aanvulling – en absoluut geen alternatief- zijn ondersteunende voedingssupplementen die rekening houden met uw intolerantie. De producten van DISOLUT zijn een eventuele aanvullend op de voeding die u mag eten. De producten van DISOLUT zijn speciaal ontwikkeld voor voeding intolerantie. Het is hier echter van belang dat u eerst met uw of diëtist overlegt wat u kunt eten bij prikkelbare darm syndroom en wat u niet mag eten.


Wat niet te eten bij prikkelbare darm syndroom

Met het hebben van PDS is het soms belangrijk dat u bepaalde voedingsmiddelen helemaal laat staan. U kunt bijvoorbeeld klachten hebben gekregen, omdat u een lactose- of fructanen intolerantie heeft. Dan is het belangrijk dat u producten met lactose (zoals melk, yoghurt en bepaalde kazen) uit uw dieet haalt. Hetzelfde geldt voor fructanen in brood. Dat is een hele uitdaging, want lactose en fructanen zijn producten binnen de FODMAP-groep. Deze FODMAP-groep is alomvertegenwoordigd in veel voedingsmiddelen.

Gelukkig bestaan er steeds meer producten die rekening houden met intoleranties, maar het blijft een uitdaging voor veel mensen. Hoe vaak heeft u ook niet de vraag gekregen ‘wat is prikkelbare darm syndroom of een intolerantie’? DISOLUT biedt mogelijk ondersteuning als u bepaalde voeding niet mag eten. Hiervoor biedt DISOLUT verschillende producten aan.

Supplementen die uw lichaam zouden kunnen helpen met het eventueel afbreken en verteren van de koolhydraten / FODMAPs  waar uw darmen normaal erg veel problemen mee heeft. Samenwerken met uw arts of diëtist kan heel prettig zijn als u het prikkelbare darm syndroom hebt en wilt ontdekken wat u wel of niet mag eten.

Bekijk producten Neem contact op

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen