Spastische Darm | Ontdek Onze Producten | DISOLUT

Spastische darm

Heeft u gehoord dat u een spastische darm heeft? Dan heeft uw arts uw problemen serieus genomen en ziet deze dat u inderdaad klachten heeft. Uw arts heeft alleen niet gevonden waardoor uw klachten veroorzaakt worden.

Mogelijk zijn problemen bij de vertering van koolhydraten, oftewel FODMAP’S in de voeding, bij u een verklaring van uw klachten. FODMAP’s zijn koolhydraten die moeilijk verteerbaar zijn en hierdoor darmklachten kunnen veroorzaken. Koolhydraten worden normaal gesproken in de darm door enzymen in stukjes geknipt en van daaruit in het lichaam opgenomen te worden. Als het grote complexe ketens zijn, of als er sprake is van een enzymtekort dan gaat dit proces (te) moeilijk en wordt het niet goed opgenomen in het lichaam.

Koolhydraten die klachten kunnen veroorzaken zijn Lactose (melksuiker), fructose (fruitsuiker), sucrose (tafelsuiker), fructanen en galactanen.


Last van een spastische darm?

Een spastische darm is een verstoring van de werking van het maag-darmkanaal. Het concentreert zich vooral op de dikke darm. Een spastische darm is een veelvoorkomende aandoening waar dus veel mensen last van kunnen hebben.

Bekijk producten Neem contact op

Er zijn tal van klachten te noemen wanneer het gaat om spastische darm. Omdat DISOLUT voedingssupplementen of gezondheidsproducten aanbiedt, houden wij ons aan de regelgeving van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Deze regelgeving beschrijft duidelijk dat wij geen echte symptomen mogen noemen van spastische darm. Uiteraard is er informatie online beschikbaar over de symptomen maar hiervoor verwijzen we u graag naar onafhankelijke partijen:

Wanneer iemand last heeft van een spastische darm wordt dit ook vaak als prikkelbaar darm syndroom aangemerkt. In veel gevallen is het lastig om de diagnose van een spastische darm te stellen. De klachten zijn veel voorkomend en staan niet direct in relatie met een typische ziekte. Wanneer u zelf klachten ervaart en een spastische darm vermoedt, is het altijd aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan u verder onderzoeken en mogelijk de oorzaak van de klachten achterhalen.

Er zijn veel verschillende aandoeningen die vergelijkbare klachten kunnen geven. Denk hierbij aan een intolerantie voor lactose of fructanen/galactanen. Het is daarom altijd verstandig advies in te winnen van een diëtist.


Zijn de symptomen herkenbaar?

Heeft u bij de externe websites meer informatie opgedaan over de klachten die voorkomen bij een spastische darm? En u herkent zich hierin? Wanneer u met een arts heeft gesproken zal hij of zij u ongetwijfeld verder op weg helpen.

Verder is het mogelijk de hulp van een diëtist in te schakelen.  Dit om er samen voor te zorgen dat u zo min mogelijk last ervaart van de klachten die gepaard gaan bij een spastische darm. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen mogelijk de klachten verergeren, terwijl andere voedingsmiddelen mogelijk de klachten minder doen lijken. Het is belangrijk om dit samen met een professional goed uit te zoeken. Wanneer u dit helemaal alleen op eigen initiatief zou doen maakt u mogelijk verkeerde keuzes.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van spastische darm. Maar zoals u ongetwijfeld heeft kunnen lezen op de eerdergenoemde onafhankelijke websites is het nog niet geheel duidelijk wat de oorzaak is. Er is een dieet ontwikkeld waar u ook met spastische darm mogelijk positieve effecten van kunt ondervinden. We schrijven hier meer over in de volgende alinea.

Lees hier meer informatie over een spastische darm:


Spastische darm en FODMAP

Bij een spastische darm is het goed om uit te zoeken welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Het gaat in veel gevallen om bepaalde koolhydraten die onder de FODMAP-groep vallen die klachten veroorzaken. Hiervoor is een specifiek FODMAP-dieet ontwikkeld. Voor mensen die last hebben van prikkelbaar darm syndroom of spastische darm.

In wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat klachten ontstaan door niet goed verteerde koolhydraten uit de eerdergenoemde FODMAP-groep. Wanneer voor u duidelijk is geworden welke koolhydraten de klachten van spastische darm veroorzaken kan er een passend dieet op maat gemaakt worden. Wanneer dit dieet wordt gevolgd kunt u weer beter functioneren en zouden de klachten kunnen verminderen.

In essentie gaat u bij het FODMAP dieet samen met een diëtist aan de slag. Hierbij wordt samen gekeken welke koolhydraten de klachten veroorzaken. Het is niet eenvoudig om dit dieet te volgen en het zal ongetwijfeld meer voelen als een langdurig onderzoek. We willen nogmaals benadrukken dat het verstandig is om bij een spastische darm begeleiding te vragen van een goed geschoolde diëtist. Hiervoor is een onafhankelijke website beschikbaar.

Vraag bij uw zorgverzekeraar na of sessies met de diëtist vergoed worden. Er zal in eerste instantie maar een beperkt aantal sessies vergoed worden. Maar zoals gezegd is het verstandig om dit bij u zorgverzekeraar te controleren, vooral wanneer door een arts de diagnose spastische darm is vastgesteld.

Producten van DISOLUT

DISOLUT heeft zich gespecialiseerd in lactose-intolerantie. Maar ook bij spastische darm en het volgen van een FODMAP-dieet zijn er producten ontwikkeld die in dit dieet passen.

Lactose is een stof die ook in de groep FODMAPS valt en dus klachten kan veroorzaken. De producten die passen binnen een dieet zijn Disolact Lactase, Fibractase en Quatrase. Lees bij de producten meer informatie over de supplementen.

Bekijk producten Neem contact op

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen