SIBO | Ontdek Onze Producten | DISOLUT.com

SIBO


SIBO; oftewel te veel bacteriën in de darmen

De afkorting SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In goed Nederlands betekent het een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Normalerwijs wordt in de dunne darm ons eten verteerd wat we binnenkrijgen. Wanneer er SIBO is geconstateerd wordt dit proces verstoord door een teveel aan slechte bacteriën. In de dunne darm worden de voedingsstoffen opgenomen in het lichaam, wanneer er sprake is van SIBO kan dit minder goed. De bacteriën gebruiken de voedingsstoffen voor eigen gebruik. Wat de bacteriën vooral zelf gebruiken is zink, ijzer, mangaan, vitamine B12 en magnesium.  Wanneer de bacteriën dit doen produceren ze gassen en dit kan zorgen voor klachten. In Nederlands is SIBO wat minder bekend dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Wij bij DISOLUT raden u altijd aan om contact op te nemen met de huisarts of diëtist wanneer u klachten ervaart in de maag of darmen. Een huisarts kan een goede diagnose stellen en uw eventueel doorverwijzen naar een specialist.

In de darmen is altijd een balans van goede en slechte bacteriën aanwezig. Deze balans kan verstoord raken door allerlei zaken. De verstoring kan bijvoorbeeld komen door stress, voedingsgewoontes het gebruik van antibiotica of wanneer er een operatie heeft plaatsgevonden.

Bekijk producten Neem contact op


Hoe kan getest worden op SIBO

Er bestaan nog geen goede testen die specifiek SIBO kunnen constateren. Er zijn echter wel testen die klachten in de maag of de darmen kunnen verklaren. Een van de bekendere testen is de waterstof-ademtest. Deze test wordt ook wel de H2-ademtest genoemd. Hiermee kan worden nagegaan of bepaalde soorten suikers goed verteren in de darmen. Met deze test wordt gemeten hoeveel waterstof er in de uitgeademde lucht zit. Dit geeft een indicatie over het functioneren van de darmen. Deze test is er in meerdere varianten. Zo kan er getest worden op fructose, lactulose, glucose en lactose. De test is eenvoudig en duurt maximaal drie uur. Zoals eerder aangegeven is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts wanneer u klachten ervaart.

Dieet bij Small Intestinal Bacterial Overgrowth

Nadat de diagnose SIBO is gesteld kunnen klachten verminderen wanneer er een dieet wordt gevolgd. Er is een speciaal SIBO-dieet ontwikkeld die de bacteriële overgroei in de dunne darm verbeterd. Het dieet bestaat uit elementen van het FODMAP dieet en het specifieke koolhydraten dieet. Met het dieet worden voedingsmiddelen vermeden die de bacteriële overgroei stimuleren. Zo worden voedingsmiddelen die uit korte en lange keten vezels bestaan vermeden. Een ander advies in het dieet is het nuttigen van licht verteerbaar voedsel. Omdat dit type voeding sneller wordt opgenomen hebben de bacteriën minder kans om de voedingsmiddelen te gebruiken.

Zoals we al schreven speelt ook FODMAP binnen dit dieet een rol. Op onze FODMAP pagina geven we hier meer informatie over. We zullen nog kort het FODMAP dieet toelichten, het is een dieet waarbij u in samenwerking met een diëtist methodisch gaat vaststellen welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Om zo deze voedingsmiddelen uit het voedingspatroon te halen. Het is altijd verstandig om dit in samenwerking met een diëtist te doen en niet op eigen initiatief. Zo voorkomt u dat u tekorten van bepaalde voedingsstoffen opbouwt.


Producten van DISOLUT

DISOLUT is in eerste instantie gespecialiseerd in lactose intolerantie. Maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf die ook producten kan aanbieden die mogelijk baat hebben bij diverse intoleranties.

Zoals aangegeven is SIBO een aandoening die raakvlakken heeft met het FODMAP dieet. Voor dit dieet hebben we meerdere producten ontwikkelt. De producten die hier binnen vallen zijn Disolact Lactase, Quatrase en Fibractase. Heeft u na het lezen van deze informatie vragen over SIBO of over de producten die wij aanbieden? Neem dan contact met ons op via telefoon, mail of de online chat.

Bekijk producten Neem contact op

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen