Prikkelbare Darm? Ontdek de producten van DISOLUT!

Prikkelbare darm


Spastische darm of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), in het engels Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een geheel van klachten waarbij buikpijn en problemen met de ontlasting veelvuldig voorkomen. Mogelijk zijn problemen bij de vertering van koolhydraten, oftewel FODMAP’S in de voeding, bij u een verklaring van uw klachten. FODMAP’s zijn koolhydraten die moeilijk verteerbaar zijn en hierdoor darmklachten kunnen veroorzaken.

Koolhydraten worden normaal gesproken in de darm door enzymen in stukjes geknipt en van daaruit in het lichaam opgenomen te worden. Als het grote complexe ketens zijn, of als er sprake is van een enzymtekort dan gaat dit proces (te) moeilijk en wordt het niet goed opgenomen in het lichaam. Koolhydraten die klachten kunnen veroorzaken zijn Lactose (melksuiker), fructose (fruitsuiker), sucrose (tafelsuiker), fructanen en galactanen.

Last van een prikkelbare darm

Steeds meer Nederlanders hebben last van een prikkelbare darm of het prikkelbare darm syndroom (PDS). Een prikkelbare darm betekent dat de darm flora verstoord is, met vervelende klachten tot gevolg.

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de naam van het syndroom dat het geheel van onverklaarbare buik- en darmklachten omvat. Het hebben van buik- of darmklachten kan erg vervelend zijn en waarschijnlijk wilt u op zoek gaan naar een oorzaak. Prikkelbare darm kan door veel invloeden veroorzaakt worden.

Drukte, stress, slechte voeding, maar ook andere afwijkingen in uw maag, darm of lever kunnen bepaalde symptomen en darm syndromen veroorzaken. De symptomen van prikkelbare darm worden ook wel eens aangeduid als spastische darm.

Bekijk producten Neem contact op

Heeft u last van klachten die zich in de buik of darm bevinden? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of diëtist. Hij of zij zal u een onderbouwd advies geven over uw darmen en hoe u uw klachten kunt verminderen. Voor meer informatie over andere darm syndromen en eventuele symptomen die hierbij passen adviseert DISOLUT altijd de officiële websites van thuisarts.nl of het voedingscentrum te raadplegen. Hier vindt u onderbouwde en geverifieerde informatie van huisartsen over klachten, alle syndromen en wat eventuele oplossingen kunnen zijn.


Heeft u een van de darm syndromen?

U heeft bepaalde klachten. Deze klachten passen bij bepaalde darm syndromen die u met behulp van uw huisarts in kaart heeft gebracht. De conclusies is misschien wel een prikkelbare darm of PDS.

Tegenwoordig zijn wij allemaal druk en staan wij onder een grote mate van stress. Stress kan invloed uitoefenen op uw slaap waardoor u vermoeidheid ervaart, maar dit zou ook uit de darmen kunnen komen. De darmen hebben een grote invloed op uw gezondheid.

Al uw voedsel wordt er immers met behulp van de maag verteerd en voedingsstoffen worden opgenomen. Werken uw darmen minder dan kunt u darmklachten krijgen. De oorzaak van deze klachten kan liggen in een bepaald voedingsmiddel. Houden de klachten langer aan, raadpleeg dan altijd uw huisarts voor meer informatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien aangetoond dat zorgen over uw buikklachten een oorzaak kunnen zijn.


Inzicht in de eventuele oorzaak

Het hebben van een prikkelbare darm of ander darm syndroom is alles behalve prettig. U zal er dus alles voor over hebben om de oorzaak te achterhalen en uw aanval te verlichten. Verschillende darm syndromen kunnen verergeren met inname van bepaalde voedingsstoffen. Hiervoor dient u altijd een professional te raadplegen die u kan helpen met een uitgebalanceerd dieet.

Wellicht is het advies van de professional dat u een voedingsdagboek moet bijhouden om te kijken of uw klachten verminderen of verergeren na inname van bepaalde voedingsstoffen. Hierin kunt u dan per dag aangeven wat u gegeten heeft en wat uw ervaart heeft met betrekking tot uw prikkelbare darm. U kunt hierbij aangeven of u buikpijn heeft, andere pijn ervaart of wellicht een opgezette buik ervaart. Ook andere eventuele bijkomende symptomen kunt u hier aangeven. Op deze manier kunt u samen ontdekken waardoor uw prikkelbare darm of syndroom wordt veroorzaakt of verergerd.

Ga nooit zelf aan de slag met het schrappen van voedingsstoffen uit uw dieet. U kunt hiermee snel een tekort aan voedingsstoffen opbouwen waardoor uw eventuele klachten uiteindelijk in ergere mate terugkomen en u bijvoorbeeld ernstige pijn en vermoeidheid ervaart.

Bekijk producten Neem contact op


Prikkelbare darm en voeding

Naar aanleiding van het contact met de professional – zoals een diëtist – heeft u een advies gekregen wat u zou kunnen doen om uw klachten te verminderen of eventueel helemaal op te lossen. Een advies zou kunnen zijn dat u met bepaalde voeding moet oppassen, dit moet vermijden of dat u extra supplementen kunt gaan slikken. Deze beslissing neemt u niet zelf, maar zal voor u gemaakt moeten worden op basis van uw aangegeven klachten.

Een oorzaak van darm syndromen zijn producten die in de FODMAP groep vallen. Dit is een groep van koolhydraten waar veel darmklachten vandaan komen. Of dit bij u ook het geval is overlegt u met uw huisarts of diëtist. FODMAP is een afkorting voor Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) And Polyolen (suikeralcoholen). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de patiënten met een prikkelbare darm of pds klachten krijgen doordat deze groep van producten niet goed verteerd worden in de darmen. Zodra bekend is voor welke producten binnen deze groep u gevoelig bent kunt u aan de slag met het aanpassen van uw dieet en voeding.

De FODMAP producten kunt u niet zo makkelijk uit uw dieet schrappen, uw voeding hierop aanpassen is best lastig. Producten die deze FODMAPs bevatten zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Samenwerking met een professional bij een prikkelbare darm is dan ook sterk aan te raden.

Bekijk producten Neem contact op

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen