Zonder lactose lekker eten

Zonder lactose lekker eten


Regelmatig krijg ik vragen over hoe ik het thuis voor elkaar krijg helemaal zonder lactose (koemelk), lekker te eten.

Mijn man en mijn zoon hebben een lactose intolerantie. Zij verteren de lactose in de koemelk niet en krijgen hierdoor klachten als buikpijn, winderigheid en diarree. Pijnlijke klachten en ook gênant op je werk en op school. Dit kun je makkelijk voorkomen door je eten thuis zo aan te passen dat je geen (koe)melk binnen krijgt.
Buiten de deur lukt ons dit ook niet altijd. Daar gebruiken we Disolact lactase capsules voor maaltijden waarbij we twijfels hebben en ook wel eens voor een ijsje of andere lekkere extra’s. Onze zoon van acht doet tegenwoordig ook mee met traktaties in zijn klas. Hij beheert zijn eigen Disolact capsules. Zijn trommeltje met lactose vrije extra’s staat te verstoffen in de schoolkast. Hij wil erbij horen en dat kan, wanneer we thuis goed lactose vrij blijven eten.

Tegenwoordig is veel van ons eten bewerkt en daar wordt vaak melk/lactose als ingrediënt bij gebruikt. Bijvoorbeeld in halvarine, margarine, (wit)brood, chocolade broodbeleg, worst, vleeswaren, snoep, koekjes, kinderdrankjes en in een heleboel kant en klaarmaaltijden en pakjes en zakjes, die je als basis en smaakmaker kunt gebruiken. Een heel klein beetje lactose (in een snoepje) geeft vaak niet acuut last, maar een heleboel kleine beetjes over de dag heen geven dat wel.

De goedkoopste producten (eigen merk, van de supermarkten) van bovenstaande lijst, zijn soms wel lactose vrij. Hazelnootpasta, bladerdeeg, afbakcroissants en pure hagelslag zijn daar een paar voorbeelden van (blijf de etiketten goed lezen). Bij Albert Heijn zijn de icoontjes natuurlijk super handig, maar die staan vaak niet op de euro shopper producten en die zijn echt een onderzoekje waard.

Om een beeld te geven van onze lactose vrije keuken geef ik hierbij een lijst van een aantal producten die bij ons in de koelkast en de voorraadkast staan. Ik heb geen voordeel bij het noemen van productnamen, ze geven je een idee van wat je kunt kopen, zonder naar een speciale winkel te hoeven gaan. Ik ben geen diëtiste of voedingsdeskundige en geef geen oordeel over gezond, ongezond of hoeveelheden. Wel heb ik al 12 jaar ervaring in het lactose vrij eten klaarmaken en heeft niemand bij ons thuis of ons bezoek het idee dat wij een dieet volgen.

Voor het ontbijt en de lunch:
Brood/broodjes (vraag na of er geen melk in zit, warme bakker en/of lees het etiket)
Beschuit en crackers (ook hier alles nalezen)
Sojamelk en minarine van Alpro (een soort halvarine)
Jam, hazelnootpasta (etiket nalezen), pindakaas, kokosbrood, pure hagelslag of vlokken, sandwichspread, honing en appelstroop
Harde (Hollandse) kaas, ham, (ossenworst en kip-kerrie salade ,voor het weekend)
Cruesli en cornflakes (zonder extra’s)
Voor het avondeten;
Aardappel en alle verse groenten
De meeste pasta soorten, couscous en alle rijstvarianten
Onbewerkt biologisch vlees en vis ( in veel schnitzels, kipnuggets, worsten en gepaneerde vis, zit melk/lactose verwerkt)
Vegetarische vleesvervangers (lees hiervan de etiketten)
Bonen, gedroogd, in blik of pot
Diepvries of potgroenten zonder extra toevoegingen
Appelmoes en vruchtjes in pot of blik
Om in te bakken: zonnebloem en olijfolie
Kruiden, knoflook en peper en zout
Rode sauzen, als ketchup en curry
Mosterd en fritessaus

Voor tussendoor:
Fruit en gedroogd fruit
Pure chocolade
Snoep en chips (bijna alles)
Ontbijtkoek en koekjes zonder lactose (vaak zijn dit de goedkopere soorten, biscuitjes, speculaasjes en soms stroopwafels)
Aanmaak limonade, frisdrank, pure sappen, koffie en thee

Mijn man lust behoorlijk wat dingen niet en onze zoon heeft van jongs af aan een super hekel aan alle kaas (zijn lijfje weet waarschijnlijk heel goed waarom). Zelf let ik op de calorieën en we willen niet iedere dag vlees of vis eten. Veel vegetarische recepten staan vol met kaas, room en melk en dat is voor ons geen optie. In de loop van de jaren heb ik zo zelf het een en ander bedacht en klassieke recepten aangepast aan onze wensen en smaak.

Een voorbeeld van wat onze zoon van acht, lactose vrij, eet op een dag:
(dit is geen indicatie voor andere kinderen van zijn leeftijd, ook geef ik geen oordeel over gezond/ongezond of hoeveelheden).

Ontbijt
Meergranen boterham met hazelnootpasta
Meergranen boterham met minarine en pure hagelslag
Een beker sojamelk

10 uurtje op school
Meegenomen beker aanmaak limonade
Appel, banaan of bakje druiven

Lunch
2 meergranen boterhammen met sandwichsspread
1 meergranen boterham met minarine en kokosbrood
Beker sojamelk

Uit school
Glas aanmaak limonade
Stuk ontbijtkoek

Tussendoortje
Een snoepje of fruit

Avondeten
Hutspot met vegetarische groenteschijf (lievelinggerecht)
Sojavla

Met broodmaaltijden kom je er vast makkelijk zelf uit. Vraag bij je bakker, kaaswinkel en slager of er lactose in verwerkt is en lees in de supermarkt de verpakking. Na een tijdje heb je een vaste routine en weet je niet beter meer. Check af en toe wel of er niets verandert.

Het meeste baal ik van fijne producten (voor ons) die soms zomaar ineens verdwijnen. Dan moet ik op zoek naar een alternatief en dan is het etiketten lezen en thuis uitproberen en proeven. Het wil ook nog wel eens zo zijn dat het dan in een andere, grotere supermarkt nog wel verkrijgbaar is, maar om nou om te fietsen voor een pakje tomatensaus of een zak diepvriesgroenten, dat gaat mij te ver.

Zelf het avondeten lactose vrij klaar maken is ook niet moeilijk. Met onbewerkte etenswaren als aardappelen, vlees en groeten heb je vast geen moeite. Een lasagne is vaak wat lastiger en een leuk vegetarisch gerecht zonder kaas is ook te doen, met wat creativiteit. Op dit weblog geef ik je wekelijks een paar recepten die een half uur tot hooguit een uur bereidingstijd kosten. Ook bak ik zelf wel eens een cake, cupcakes, koekjes of (hartige) taart. Ook dezen zullen als lactose vrije recepten voorbij komen.

9 reacties op “Zonder lactose lekker eten

 1. Rosemay schreef:

  top dat je z’n lijstje hebt geplaatst! ik geef een kinderpartijtje en 1 van de kindjes heeft een melkallergie. nu heb ik weer ideeen zat om het aan te passen. thanks!

  1. RGHiemstra schreef:

   Let wel op of er bij het kind sprake is van een intolerantie of een allergie.
   Bij een intolerantie kunnen o.a. diarree en buikpijn optreden.
   Bij een allergie zijn de klachten veel ernstiger en kunnen ze zelfs leiden tot ziekenhuis opname.
   Check bij de moeder dus even of er nu sprake is van een intolerantie of een allergie.

 2. Gemma schreef:

  Hoi, ik vraag me af in hoeverre je de producten niet mag nuttigen waar ‘kan sporen van melk bevatten’ op staat.?
  Ik heb eczeem en ben aan het uitzoeken of, wanneer ik lactose vrij eet/drink, ik er misschien minder last van zal hebben.
  Met vriendelijke groeten, gemma

  1. Robert Herstel schreef:

   Beste Gemma,

   Denk dat je moet uitzoeken als het een spoortje kan bevatten of je er tegen kunt. Er zijn patiënten die niets kunnen verdragen en patiënten die wel wat lactose kunnen verdragen.

   anders navragen bij een diëtist of kijken op een forum?

   Disolut.

 3. MarvinR schreef:

  handige om te weten: chips en pure chocolade bevat vaak wel melk.

  naturel chips is vaak geen probleem, maar zodra er een smaakje bij komt wordt hier vaak melk poeder bij gebruikt.
  gek genoeg lijkt chips uit een buisje(lays stax, pringles) vrijwel altijd melkvrij te zijn, ook als dezelfde merk en smaak uit een zak wel melk bevat.
  wokkels zijn vreemd, volgens de ingrediënten lijst hebben naturel wokkels juist melkpoeder en paprika wokkels niet.

  en pure chocolade wordt door veel fabrikanten zonder melk gemaakt omdat melk helemaal niet nodig is voor pure chocolade, echter zijn er ook veel die er voor kiezen alsnog melk toe te voegen.

 4. Akkermans schreef:

  Wat een vreemde site is dit. Jullie zijn een bedrijf dat een middel maakt waardoor mensen met een lactoseontolerantie weer lactose zouden kunnen eten maar dan staat er hierboven een verhaal waardoor de indruk wordt gewekt dat het hier om een persoonlijk blog van iemand gaat.
  Ik krijg daar een vreemd gevoel bij en het wekt bij mij ook geen vertrouwen op.

  1. DISOLUT schreef:

   Goedemorgen Heer/Mevrouw Akkermans,
   Naar onze mening maken wij inderdaad de beste supplementen voor mensen met voedings-intoleranties die er te krijgen zijn.
   Het blog dat u las is inderdaad door mijn echtgenote geschreven.
   Wij kregen en krijgen regelmatig vragen van met name moeders die min of meer in wanhoop zijn doordat zij niet meer weten wat ze hun kind te eten kunnen geven als bij deze een intolerantie is vastgesteld.
   Omdat zowel ikzelf (Remko Hiemstra) als onze zoon lactose intolerant zijn heeft mijn echtgenote ruime ervaring met het ons een smakelijke lactose vrije maaltijd voor te zetten. Vandaar dat ik haar destijds gevraag heb hier een stuk over te schrijven.

   Ook nu nog merken wij dat onze klanten vragen om praktische aanwijzingen en hulp over hoe om te gaan met kinderen met een lactose intolerantie, vandaar dat dit blog nog steeds op onze site staat.
   Hoewel wij een professioneel en op wetenschap gebaseerd bedrijf zijn, zijn wij nog steeds een heel klein familie-bedrijf met momenteel vier medewerkers: Twee in de productie, een adviserend diëtist en ikzelf. Vandaar dat mijn echtgenote nog regelmatig inspringt bij beurzen maar ook om andere moeders van advies te voorzien.

   Met vriendelijke groet,
   Remko Hiemstra
   Oprichter en eigenaar DISOLUT

 5. Binda schreef:

  Vanaf welke leeftijd kan ik mijn dochter lactase pillen geven?
  Zij is net 2 jaar oud, en heeft ook lactose intolerantie. Zij is onder toezicht van een diëtist en die heeft ons al het één en ander verteld alleen hierover was zij nogal terughoudend.
  Kan ik de inhoud van de pillen anders over haar eten strooien? Of moet ze de pil in zijn geheel doorslikken?

  1. DISOLUT schreef:

   Goedemiddag Mw. Harteveld,

   Disolact is geschikt voor alle leeftijden.
   Bij kinderen onder de 6 jaar is het slikken van capsules inderdaad wel eens een probleem.
   Bij hen is het inderdaad handig om de capsules open te draaien en de inhoud over de voeding uit te strooien.
   Zo kunnen zij toch gewoon meedoen en ook eens een ijsje eten.
   Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd onze diëtiste bellen, mailen (info@disolut.com) of bereiken via de chatfunctie op onze website.

   Met vriendelijke groet,
   Remko Hiemstra
   DISOLUT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen