| Disolut

Lactose vrije yoghurt maken met Disolact lactase drops


Regelmatig zie je op websites dat yoghurt geen lactose zou bevatten. Helaas klopt dit niet. Yoghurt bevat minder lactose (3-4% ipv. 5%) maar is zeker niet lactose vrij. Disolact lactase drupjes werken helaas niet in zure producten, dus kant en klare yoghurt lactose vrij maken lukt niet.

Vandaar dat we enige tijd aan het experimenteren zijn gegaan om er achter te komen hoe je zelf lactose vrije yoghurt te kunnen maken. Het onderstaande recept is wat omvangrijk, maar doordat we eerst een cultuur maken kan je daarna in enkele minuten (en 12 uur wachten) een liter verse yoghurt maken.

  • Stap 1: koop een zakje yoghurt-cultuur (ferment) bij bv. de BROUWMARKT.
  • Stap 2: maak een grote thermosfles goed schoon (nachtje soda doet wonderen).
  • Stap 3: Doe een liter melk in een pan, voeg 5 drupjes Disolact lactase drops toe, en verwarm deze langzaam tot circa 40°C . Voor de mensen zonder thermometer: dit is net iets warmer dan een fles baby-voeding.
  • Stap 4: Doe de verwarmde melk in de thermosfles, voeg het zakje yoghurt-cultuur toe, dop op de thermosfles en goed schudden. Dit geheel 12 uur (nacht) laten staan. Let op als de melk  warmer dan 42°C is dan sterft de cultuur.

De nu gemaakte yoghurt is echt niet te eten: veel te zuur, dit komt omdat we teveel yoghurtcultuur hebben gemaakt.

  • Stap 5: Giet de gemaakte yoghurt in ijsblokje-zakjes (Action €0,45/per rol), je kunt er waarschijnlijk 3 / 4 vullen. En vries deze zakjes in.

Nu hebben we de basis van onze yoghurt, waarschijnlijk voldoende voor de komende jaren! Indien je nu yoghurt wilt maken:

  • Stap 6: Doe een liter melk in een pan, voeg 5 drupjes Disolact lactase drops toe, en verwarm deze langzaam tot circa 40°C. (Voor de mensen zonder thermometer: dit is net iets warmer dan een fles baby-voeding).
  • Stap 7: Doe de verwarmde melk in de thermosfles, voeg een ijsklontje yoghurt toe, dop op de thermosfles en goed schudden. Dit geheel 12 uur (nacht) laten staan. De volgende ochtend de yoghurt uit de thermos halen en in een bak/fles in de koelkast na laten rijpen, hij wordt dan ook nog wat dikker.

Mocht u nu direct weer yoghurt willen maken dan kunt u in plaats van een nieuw ijsklontje yoghurt te gebruiken ook een rest (paar lepels) van de net gemaakte yoghurt gebruiken en deze toevoegen aan de warme en met Disolact lactase behandelde melk. Zelf heb ik een halve liter yoghurt achter elkaar opgegeten en geen klachten gehad.

lactose vrije yoghurt, lactose vrij recept, lactase, lactose, lactose intolerantie

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen