Is lactose vrij eten duurder? Nee!

Is lactose vrij eten duurder?


Aan de telefoon (van Disolut) krijg ik wel eens mensen die net te horen hebben gekregen dat ze lactose-intolerant zijn. Hun leven staat even op zijn kop. Natuurlijk willen ze van hun klachten af, maar wat is de sojamelk duur en wat zijn speciale lactosevrije producten duur.

Ja, sojamelk is een flink stuk duurder dan een goedkoop pak koeienmelk. En speciale lactose vrije producten helemaal. Maar toch zijn er wel manieren om je wekelijkse budget hetzelfde te houden, zo niet omlaag te brengen.

Koop houdbare sojamelk en vla, die zijn veel goedkoper dan die uit de koeling, en smaken koud uit de koelkast thuis precies hetzelfde. Koop meer in tijdens de voordeelweken van je supermarkt. Ik vraag wel eens om twee tray’s, de sojamelk en de vla zijn super lang houdbaar. De soja yoghurt is duurder en daar is geen goedkoop alternatief voor. Dat staat bij ons dan ook minder vaak op tafel.

Ook is het aan te raden om de huismerk producten van je supermarkt eens onder de loep te nemen. Veel van deze voedingsmiddelen worden met margarine bereid in plaats van roomboter. Voorbeelden daarvan zijn bladerdeeg, afbakbroodjes en koekjes.

En laat kant en klaar producten vanaf nu staan. Daarin wordt vaak lactose verwerkt om de smaak te verbeteren. Daarbij zijn deze producten duurder dan wanneer je basisproducten gebruikt, dus daarmee kun je ook je weekbudget omlaag brengen.

Moet je dan veel langer in de keuken staan?

In het begin misschien wel, maar gun jezelf deze tijd. Je beloning komt wel snel, want je buikpijnklachten zullen heel snel minder worden.

Voorbeeld van kant en klaar:

Diepvries roerbakschotels met gemende groenten en aardappel. Hieraan is vaak roomboter met kruiden toegevoegd voor een lekkere smaak.

Het lactose vrije (goedkopere) alternatief:


  • Schil zelf je aardappelen en snij ze in partjes of koop voorgewassen krieltjes/aardappelpartjes (zonder toevoegingen).
  • Was en droog de aardappelen en meng ze in een kom met wat zonnebloemolie, peper, zout, rozemarijn, eventueel knoflook en wat paprikapoeder of kerriepoeder.
  • 
Was, droog en snij verschillende groentes (bijvoorbeeld wortel, prei, ui, courgette, paprika) in hetzelfde formaat als de aardappelen.
  • Meng met de aardappelen.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven op bakpapier op de bakplaat, in een half uur tot 40 minuten op 220 graden.


Als je hier vlees bij wilt gebruiken:
Stukjes kip (drumsticks), rund en varkensvlees kun je gewoon mee laten bakken in de oven. Kruid ze naar je eigen smaak.

Je kunt de calorieën van deze alternatieve schotel ook nog eens veel lager houden dan de kant en klare variant, door weinig olie toe te voegen. Dit doet wel wat met de smaak. Bepaal zelf wat je lekker vind en wat goed voor jou is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen