Gluten Intolerantie? Ontdek nu de producten van DISOLUT.

Gluten Intolerantie


Last van gluten intolerantie? Producten van DISOLUT kunnen mogelijk ondersteuning bieden.

Gluten intolerantie wordt ook wel (foutief) coeliakie genoemd. Een intolerantie geeft aan dat bepaalde stoffen in voedingsmiddelen niet te verdragen zijn. Bij een gluten intolerantie gaat het om de gluten in voedingsmiddelen.

Bekijk producten Neem contact op

Gluten, wat zijn het precies?

Gluten zijn bepaalde eiwitten die zich bevinden in verschillende graansoorten. We kunnen eiwitten ook wel de bouwstoffen van het lichaam noemen. Binnen het lichaam kennen eiwitten verschillende taken en de belangrijkste hiervan is het fungeren als bouwstof. Ze zijn een ontzettend belangrijk deel van spieren, botten, zenuwen, organen en bloed. De opbouw van gluten is tweeledig, ze bestaan uit gliadines en gluteninen. De intolerantie voor gluten focust zich voornamelijk op het deel gliadine, hier ontstaat de reactie bij mensen die een gluten intolerantie hebben. Gliadine zorgt er in de darmen voor dat darmvlokken worden afgebroken en hierdoor ontstaan de vervelende klachten. Er bestaan graansoorten die geen gliadines bevatten. Uiteraard is het voor mensen met een gluten intolerantie geen probleem om deze graansoorten te eten.

Het is niet precies duidelijk waardoor een gluten intolerantie wordt veroorzaakt. Tegenwoordig wordt vooral erfelijkheid genoemd als een grote rol. Wanneer een van de ouders een intolerantie voor gluten heeft is de kans groten voor de kinderen om dit ook te krijgen.


Symptomen van gluten intolerantie

De klachten en symptomen van een gluten intolerantie zijn voor iedere persoon anders. Wel is duidelijk dat de klachten bij volwassenen in de meeste gevallen minder heftig zijn dan bij kinderen. Het kan zijn dat iemand zweer heftige klachten ervaart of dat iemand niet een door heeft dat hij of zij een gluten intolerantie heeft. De meest voorkomende klachten van een gluten intolerantie zijn buikpijn. Verder zijn de volgende klachten door mensen met gluten intolerantie genoemd: overgeven, verstopping, verminderde eetlust, diarree en een opgezette buik.

Gluten of Fructanen/Galactanen

Het komt vaak voor dat mensen denken een gluten intolerantie te hebben. Een gluten-arm dieet helpt hen namelijk. Maar vaak hebben deze mensen geen last van gluten maar van fructanen en/of galactanen. Dezen zitten net zoals gluten in tarwe. Maar hiernaast komen zij in veel meer producten voor als bepaalde soorten fruit, groente en graanproducten. Galactanen komen bijvoorbeeld voor in bonen, peulvruchten, cashewnoten, pistachenoten en bepaalde groenten.


Klachten voorkomen

Met een echte gluten intolerantie is het beter om producten met gluten compleet uit het dieet te schrappen. Er zijn enkele voedingsmiddelen die geen gluten bevatten, denk dan aan fruit en aardappelen. Maar dezen kunnen wel fructanen/galactanen bevatten. Verder zijn er in de supermarkt veel producten beschikbaar die speciaal glutenvrij zijn bereid. Producten waar gluten in voorkomen zijn o.a. koekjes, pizza’s, pasta, taarten en paneermeel. Quinoa en boekweit zijn graansoorten die geen gliadines bevatten, deze zijn dus prima te gebruiken voor iemand met een gluten intolerantie.

Uiteraard begrijpen we dat het wel prettig is om af en toe fructanen/galactanen te kunnen nuttigen zonder de vervelende klachten. De producten van DISOLUT kunnen hier in ondersteunen en kunnen mogelijk een positieve werking hebben. Een product waar u mogelijk iets aan heeft is Fibractase. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Bekijk producten Neem contact op

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen