Galactanen - Disolut

Galactanen

Galactanen, maar ook fructanen, behoren tot de FODMAP-groep oligosachariden. Oligosachariden zijn meervoudige koolhydraten die zijn opgebouwd uit 3 tot 9 enkelvoudige koolhydraten. Oftewel grote ketens van suiker. De Galactanen zijn opgebouwd uit ketens van galactosemoleculen met aan het einde een glucosemolecuul. Galactanen worden ook wel Galacto-oligosachariden(GOS) genoemd.

Afbraak galactanen

In onze voeding komen meerdere niet-verteerbare koolhydraten voor. Galactanen zijn hier een voorbeeld van. Dit betekent dat deze koolhydraten niet worden opgenomen in ons lichaam, maar via de maag, de dunne darm en de dikke darm het lichaam via de ontlasting weer verlaten.

Ons lichaam kan de koolhydraatketens van de galactanen niet ‘in stukjes knippen’ met enzymen, waardoor het niet door de darmwand heen in het lichaam kan worden opgenomen. Zij worden hierdoor getransporteerd naar de dikke darm en kunnen hier vocht aantrekken en worden hier gefermenteerd door de darmbacteriën, waarbij gassen en zuren vrijkomen.

Het bijzondere is dat in principe niemand galactanen af kan breken. Het eten van bonen veroorzaakt bijvoorbeeld bij veel mensen wat winderigheid.
Het verschil is alleen dat de darmen van de ene persoon hier veel heftiger op reageren dan de darmen van de andere persoon. Hierdoor heeft niet iedereen (zo veel) klachten van galactanen.
Er zijn veel meer producten waar galactanen in zitten.

Waar komen Galactanen in voor?

Galactanen komen voornamelijk voor in bepaalde soorten groente en peulvruchten.
Op de website van fodmapfoodies.nl staat een heel mooi overzicht: zie hier.

Een aantal voorbeelden van producten die veel galactanen bevatten zijn: Bonen, bieten, linzen, kikkererwten, broccoli, koolsoorten, pistachenoten, cashewnoten.

Fibractase, fructanen, galactanen

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen