Last van fructose intolerantie of malabsorptie? | Disolut.com

Fructose intolerantie


Fructose intolerantie is een klassieke voedsel intolerantie. In de dunne darm wordt fructose normaal gesproken geabsorbeerd en opgenomen in de bloedbaan van het lichaam. De lever breekt vervolgens de fructose af. Bij een fructose allergie neemt het lichaam niet alle fructose uit de voeding op in het lichaam.

Als gevolg hiervan komt de fructose in de dikke darm terecht. Vervolgens breken de darmbacteriën de fructose af in de dikke darm (fermentatie). Bij dit proces komen gassen en vetzuren vrij. Het zijn deze gassen en vetzuren die de klachten geven.

Bekijk producten Neem contact op

De klachten bij een intolerantie lijken erg op de klachten van het prikkelbare darm syndroom. Doordat fructose allergie nog weinig bekend is, wordt vaak eerst gedacht aan het prikkelbare darm syndroom in plaats van aan een intolerantie.

Door de regelgeving van de NVWA, mogen wij niet ingaan op de klachten bij intolerantie. Hiervoor verwijzen wij u naar de website van Fodmap Foodies. Fodmap Foodies is een site van Diëtiste Sigrid van der Marel en voedingsdeskundige Mirte Kaan. Sigrid en Mirte hebben het FODMAP programma vanuit Australië naar Nederland gehaald.

Ze geven in Nederland veel voorlichting en informatie over het FODMAP-dieet, onder andere op hun website.

Een andere goede site is die van het allergieplatform, klik HIER voor hun pagina over fructose intolerantie.


Hoe ontstaat een fructose allergie?

Fructose wordt normaal gesproken in de dunne darm met behulp van een transporteiwit (GLUT-5) opgenomen in het lichaam.

Dit transporteiwit haalt als het ware de fructose uit de voeding in de dunne darm op, en brengt de fructose door de dunne darmwand heen verder het lichaam in. Een defect in dit transporteiwit, of een verminderde aanwezigheid hiervan, kan ervoor zorgen dat niet alle fructose uit de voeding wordt opgenomen in het lichaam. Dit zorgt voor een fructose intolerantie.

Wanneer evenveel glucose als fructose (1:1)  in de voeding aanwezig is, kan de fructose ‘meeliften’ met glucose. Fructose en glucose worden dan samen opgenomen in het lichaam met behulp van het transporteiwit voor glucose (GLUT-2). Fructose kan ook meeliften als er meer glucose als fructose in de voeding zit.

Een gelijktijdige inname van Fructose en Sorbitol, vermindert de werking van het transporteiwit GLUT-5. Hierdoor neemt het lichaam minder fructose op uit de darm en dit zorgt ervoor dat de fructose in de dikke darm terecht komt. Sorbitol komt van nature voor in fruit en is het vaak toegevoegd als zoetstof (E420).

Bekijk producten Neem contact op


FODMAP app

Hoe weet je nu of je een product kunt gebruiken? Of dat je er beter een supplement bij kunt gebruiken? De ontwikkelaars van het FODMAP dieet, The Monah University uit Australië, hebben er een prachtige app voor ontwikkeld, hier kunt u er meer over lezen: LINK. In deze app leest u bijvoorbeeld dat een niet al te rijpe banaan veilig is om te eten. Daarentegen bevat een hele rijpe banaan wel veel fructose.


Erfelijke fructose intolerantie

Het is belangrijk om deze intolerantie niet te verwarren met een erfelijke fructose allergie. Dit is een zeer zeldzaam (<0,1%) genetisch defect in het fructose metabolisme in de lever, waarbij aldolase B enzymactiviteit afwezig is. Zelfs kleine hoeveelheden fructose leiden bij de erfelijke variant tot ernstige leverschade.

Bekijk producten Neem contact op

lutomerase,xylosolv,fryuctose,xylose isomerase

Bestel een proefmonster en probeer het zelf!

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen