Fructanen - Disolut ook bij Fructanen helpen we graag!

Fructanen

Fructanen, maar ook galactanen, behoren tot de FODMAP oligosachariden. Oligosachariden zijn meervoudige koolhydraten die zijn opgebouwd uit 3 tot 9 enkelvoudige koolhydraten. Oftewel grote ketens van suikers.
Voor de volledigheid: deze zijn opgebouwd uit meerdere fructose moleculen met één sacharose molecuul.

Een andere naam voor fructanen is fructo-oligosachariden.

Fructanen? Maar, heb je dan ook last van gluten?

Gluten staan er om bekend dat zij veel problemen kunnen veroorzaken.
Coeliakie is de ziekte waarbij gluten een rol spelen. Maar Coeliakie is een auto-immuun ziekte die geactiveerd wordt door het innemen van gluten bevattende voeding.

Gluten zitten in tarwe, de koolhydraat fructanen (en galactanen) zitten ook in tarwe. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat als mensen reageren op tarwe zij direct aan gluten denken.
Maar fructanen zitten in nog veel meer dingen, denk aan uien, knoflook, bonen en prei. Mensen die geen gluten verdragen kunnen deze twee groentes wel eten, simpel omdat er geen gluten in zitten. Voor mensen met een gevoeligheid voor fructanen is dit al weer een heel ander verhaal.

Maar hoe kan het dan dat glutenvrij eten mij minder klachten geeft?
Glutenvrije producten bevatten geen tarwe en hierdoor minder fructanen. Vaak wordt bijvoorbeeld Spelt als tarwe vervanger gebruikt en naast dat ze minder gluten bevat, bevatten ze ook minder fructanen.

Afbraak fructanen

In onze voeding komen meerdere niet-verteerbare koolhydraten voor. Fructanen zijn hier een voorbeeld van. Dit betekent dat deze koolhydraten niet worden opgenomen in ons lichaam, maar via de maag, de dunne darm en de dikke darm het lichaam via de ontlasting weer verlaten.

Ons lichaam kan de koolhydraatketens van de fructanen niet ‘in stukjes kan knippen’ met enzymen, waardoor het niet door de darmwand heen in het lichaam kan worden opgenomen. ij worden hierdoor getransporteerd naar de dikke darm en kunnen hier vocht aantrekken en worden hier gefermenteerd door de darmbacteriën, waarbij gassen en zuren vrijkomen.

Het bijzondere is dat in principe niemand fructanen af kan breken.
Het verschil is alleen dat de darmen van de ene persoon hier veel heftiger op reageren dan de darmen van de andere persoon.
Hierdoor heeft niet iedereen klachten van fructanen. Er zijn veel producten waar fructanen in zitten.

Waar komen fructanen in voor?

Dezen komen voor in bepaalde soorten fruit, groente en graanproducten.
Op de website van fodmapfoodies.nl staat een heel mooi overzicht: zie hier.

Een aantal voorbeelden van producten die veel fructanen bevatten zijn: Knoflook, ui, artisjok, asperges, tarwe, dadels, prei, cashewnoten, pistache noten, en spliterwten (snert!).

Fibractase, fructanen, galactanen

Veel gestelde vragen

DISOLUT is onze bedrijfsnaam, het is een acronym voor DIetary SOLUTions (dieet oplossingen), DISOLACT is de merknaam van ons lactase producten.

Nee, helaas niet. Zorgverzekeraars mogen al enige jaren geen voedingssupplementen meer vergoeden. Mogelijk zit het wel meeverzekerd in uw aanvullend pakket, u kunt hiervoor het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Wanneer u de bestelling voor 21:00 uur op onze site besteld en betaalt, wordt de bestelling dezelfde werkdag nog ingepakt en opgestuurd. U kunt de bestelling dan vaak de volgende werkdag thuis verwachten. Op zondag en maandag bezorgt PostNL geen post, dit zijn dus ook geen werkdagen. Het kan zijn dat het een enkele keer 2 of 3 werkdagen duurt voordat u de bestelling thuis heeft, door vertragingen bij de verzendservice als PostNL bijvoorbeeld.

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen