Fructanen / Galactanen Intolerantie Archives | Disolut

Fructanen/Galactanen intolerantie

Oligosachariden zijn fructanen en galactanen. Fructanen en galactanen komen voor in diverse producten zoals: bonen, koolsoorten, prei, ui, knoflook en tarwe. Heeft u gemerkt dat glutenvrij eten u verlichting geeft? Glutenvrij is vaak tarwevrij, vandaar.

Iedereen heeft moeite met het verteren van fructanen en galactanen. Het is alleen per persoon verschillend hoe de darmen reageren op deze fructanen en galactanen. Wanneer u een intolerantie heeft voor fructanen/galactanen dan reageren de darmen hier erg heftig op.

Fructanen en galactanen

Fructanen en galactanen behoren tot de FODMAP-groep oligosachariden. Oligosachariden zijn meervoudige koolhydraten die zijn opgebouwd uit 3 tot 9 enkelvoudige koolhydraten. Fructanen en galactanen worden ook wel fructo-oligosachariden en galacto-oligosachariden genoemd.


Afbraak fructanen en galactanen

In onze voeding komen niet-verteerbare koolhydraten voor. Fructanen en galactanen behoren tot deze niet-verteerbare koolhydraten. Dit betekent dat deze koolhydraten niet worden opgenomen in ons lichaam, maar via de maag, de dunne darm en de dikke darm het lichaam via de ontlasting weer verlaten. Ons lichaam kan de koolhydraatketens van de fructanen en galactanen niet ‘in stukjes knippen’ met enzymen, waardoor het niet door de darmwand heen in het lichaam kan worden opgenomen. De fructanen en galactanen worden hierdoor getransporteerd naar de dikke darm en hier worden ze gefermenteerd door de darmbacteriën, waarbij gassen vrijkomen.


Waar komen fructanen en galactanen in voor?

Fructanen komen voor in bepaalde soorten fruit, groente en graanproducten. Galactanen komen bijvoorbeeld voor in bonen, peulvruchten, cashewnoten, pistachenoten en bepaalde groenten. Een aantal voorbeelden van producten die fructanen en/of galactanen bevatten:

Fibractase, fructanen, galactanen

Voedingsmiddel

Bevat Fructanen

Bevat

galactanen

Knoflook

x

ui

x

Prei

x

Tarwe

x

Abrikozen

x

Grapefruit

x

Nectarine

x

Bruine bonen

x

Kikkererwten

x

Cashewnoten

x

x

Pistachenoten

x

x

Sojabonen

x

x

Spliterwten

x

x

Doperwten

x

Bron: Monash University

 

Bekijk producten   Neem contact op

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen