FODMAP - Lees hier alles over FODMAP producten

FODMAP

FODMAP is een afkorting voor: Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. FODMAP’s komen van nature voor in onze voeding. Het zijn koolhydraten die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen.

Sachariden zijn koolhydraten oftewel suikers. Denk hierbij aan de bekenden als lactose, fructose en sucrose maar ook aan de minder bekenden als fructanen en galactanen. Polyolen zijn suikeralcoholen zoals Sorbitol. Dit is bekend als zoetstof maar komt ook van nature voor in bloemkool en avocado’s.

Oligosachariden zijn fructanen en galactanen. Fructanen en galactanen komen voor in diverse producten zoals: bonen, koolsoorten, prei, ui, knoflook en tarwe. Heeft u gemerkt dat glutenvrij eten u verlichting geeft? Glutenvrij is vaak tarwevrij, vandaar.

Disacharide is lactose, oftewel melksuiker, en komt van nature voor in melk. Koemelk bevat van nature een 5% lactose. Geitenmelk is NIET lactose vrij, maar bevat minder lactose (3%), daarom wordt geitenmelk vaak beter verdragen.

Monosaccharide is fructose (fruitsuiker) en komt van nature voor in fruit maar ook in bepaalde groenten. Polyolen zijn het meest bekend als zoetstoffen als sorbitol en xylitol, maar komen ook van nature voor in bijvoorbeeld bloemkool en avocado.


Maar ik heb het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), wat moet ik dan met FODMAP?

Prikkelbare Darm Syndroom is de naam van het syndroom dat het geheel van onverklaarbare buik- en darmklachten omvat. Gelukkig wordt hier veel onderzoek naar gedaan.

Het FODMAP dieet is ontwikkeld voor mensen met PDS en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom klachten krijgen doordat FODMAP’s niet goed verteerd worden in de darmen.

Zodra bekend is voor welke koolhydraten/FODMAP’s mensen gevoelig zijn kan hier een passend dieet op gemaakt worden en kan men weer beter functioneren.


FODMAP dieet

Het is een dieet waarbij u samen met een diëtist heel methodisch vaststelt van welke koolhydraten u last heeft. Om heel eerlijk te zijn: dit dieet is niet makkelijk, beschouw het als een langdurig medisch onderzoek. Vraag daarom begeleiding van een diëtist die geschoold is in het FODMAP dieet.

Helaas worden er jaarlijks maar een aantal sessies van de diëtist vergoed. Vraag actief bij uw zorgverzekeraar of u mogelijk voor meerdere sessies in aanmerking komt of overweeg anders zelf de extra sessies te betalen. Kostbaar, maar u zult zich na afloop echt een stuk beter voelen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat na een jaar 75% van de FODMAP dieëters zich nog steeds beter voelt dan voor het dieet!


Wat heeft DISOLUT met het FODMAP dieet?

Van huis uit zijn wij gespecialiseerd in lactose intolerantie. Lactose, ook welk melksuiker, is ook een FODMAP. Toen wij meer leerden over FODMAP vonden wij dit perfect bij ons passen. Inmiddels hebben we ook meerdere producten speciaal voor u ontwikkeld.

Onze producten die hier onder vallen zijn:

Disolact,lactoseintolerantie,lactose,kerutab,kerutabs,kerulac,lactolerantie

Disolact Lactase Bevat het lactase-enzym

QUATRASE, bevat een combinatie van 4 enzymen!

Blijf op de hoogte van onze producten en aanbiedingen